Overgewicht bij de kat

Een steeds groter wordend probleem bij de katten en dan vooral bij de binnenhuiskatten, is overgewicht.

Risicofactoren om overgewicht te ontwikkelen:

1)      Leeftijd: volwassen katten, jonger dan 10 jaar.

2)      Geslacht: vooral katers.

3)      Ad libitum voederen: dwz gans de dag het eetbakje gevuld laten staan.

4)      Diëet hoog in calorieën.

5)      Ras: vnl Europese korthaar.

6)      Binnenshuis leven.

7)      Sterilisatie en castratie.

Overgewicht kan ernstige medische problemen veroorzaken:

1)      Gewrichtsproblemen, vooral bij oudere katten.

2)      Blaasontstekingen: vooral gecastreerde en gesteriliseerde binnenhuiskatten met overgewicht lopen een groot risico.

3)      Suikerziekte.

4)      Niet-allergische huidziekten: te dikke katten kunnen zich niet meer wassen zoals het hoort, waardoor de vacht vet en vuil wordt met huidproblemen tot gevolg.

5)      Leververvetting.

Hoe bepaal je of een kat te zwaar is:

1)      Voel naar de ribben: als we ze zonder hard te duwen goed voelen maar niet zien, is de kat mooi op gewicht.

2)      Hetzelfde geldt voor de ruggenwervels.

3)      Tussen de achterpoten onder de buik hebben alle poezen een vetkwabje. Deze mag er zijn, maar mag niet te groot zijn.

Behandeling van overgewicht bestaat uit drie pijlers:

1)      Dieetvoeding:

a)      De kat mag tijdens de kuur enkel de voorgeschreven voeding eten en water drinken. Geen snoepjes en zeker geen eten van tafel! De hoeveelheid dat de kat mag eten, wordt berekend adhv zijn streefgewicht. De brokjes moeten met een weegschaal afgewogen worden. Omdat de hoeveelheid voeder dat een poes nodig heeft niet zo groot is, is het afwegen van de hoeveelheid met een weegschaal veel accurater dan het gebruik van de maatbekers.

b)      Laat de kat wennen aan zijn nieuwe voeding: schakel geleidelijk aan over naar de dieetvoeding. Meng zijn oude voeding met het nieuwe dieet en geef elke dag iets meer dieetvoer en minder van het oude eten. Een obese kat mag omwille van zijn leververvetting nooit stoppen met eten!!!! 

c)      De vermageringsdieten zijn zo ontwikkeld dat er veel vezels inzitten waardoor de poezen ondanks hun dieet een verzadigingsgevoel krijgen en geen honger lijden.

d)      Weeg ’s morgens de hoeveelheid voeding af. Deze kan je over de dag verdelen in zijn eetbakje, voederbal (zie verder), verstopt in huis…

2)      Beweging: De meeste katten met overgewicht zijn binnenhuiskatten die te weinig beweging en uitdagingen hebben. Een gezonde kat is een actieve kat! Er zijn enkele zeer effectieve truucjes om de katten te laten bewegen en bezig te houden:

a)      Voederballen: balletjes waar je enkele dieetbrokjes kan insteken. Wanneer de kat met de bal rolt, valt er af en toe een brokje uit.

b)      Verstop de dieetbrokjes op vijf verschillende plaatsen in huis. Gebruik alle dagen andere plekjes.

c)      Je kan ook een bekertje vastmaken op een plaat en daarin brokjes leggen. Op die manier moet de poes met zijn pootje de brokjes eruit halen.

d)      Beweeg met een lichtpen over de muur. De meeste katten gaan naar het lichtje springen.

Dit zijn enkele tips, misschien vind je ook wel andere leuke uitdagingen voor je kat. Al deze truucjes zijn erop gericht om het jachtinstinct van de kat te stimuleren. Wanneer je overdag gaan werken bent, zal je kat zich amuseren met jagen. Let er hierbij op dat je hem exact zijn dagelijkse portie brokjes geeft en zeker niet teveel maar ook niet te weinig geeft.

3)      Opvolging:

a)      De eerste week dat het dieet gestart wordt, moet de eigenaar regelmatig bellen om te melden hoeveel de kat eet. Zoals we eerder al aangehaald hebben, moeten obese katten steeds voldoende blijven eten.

b)      Gedurende de eerste maand van het dieet wordt de poes elke week gewogen. Zo kan een gewichtscurve bijgehouden worden en indien nodig het dieet aangepast worden. Na de eerste maand gaan we elke vier weken wegen.

Preventie:

Eens de poes zijn streefgewicht bereikt heeft, ben je nog niet klaar. We moeten hem nu op zijn gewicht houden. Daarvoor gaan we overschakelen op voeding die het best geschikt is voor jouw kat. Ook hier moeten we alle dagen zijn hoeveelheid voeding afwegen en blijven zijn jachtinstinct stimuleren.           

                                                               

F.A.Q’s

1)      Mijn kat weigert het voorgescheven dieet.

Het is onmogelijk om een kat te verplichten een bepaalde voeding te laten eten. Ze kunnen zichzelf lange tijd uithongeren. Wanneer de kat gedurende 24h niet eet, geef dan terug zijn oude voeding. Deze weigering is meestal het gevolg van een te snelle overschakeling. Op de eerste dag van het dieet moet je zijn oude voeding geven en slechts enkele brokjes dieetvoer (evt. zelfs maar 1 brokje dieetvoer). Schakel zo over een periode van één tot twee weken geleidelijk aan over naar zijn nieuwe voeder. De snelheid van overschakelen, is verschillend van poes tot poes. Bij sommige patiënten kan het zelfs een maand duren.

2)      Mijn kat is erg kieskeurig, hij weet exact wat hij wel en niet lust.

Wanneer katten reeds van jonge leeftijd niet gewend zijn aan veranderingen in de voeding, kunnen ze erg kieskeurig worden. De overschakeling naar het dieet gebeurt zoals in vraag één, maar je zal veel geduld moeten hebben en het kan zoals reeds aangegeven werd, tot een maand duren eer ze uitsluitend op hun dieetvoer zullen staan.

3)      Ik heb reeds geprobeerd om mijn kat te laten afvallen, maar was niet succesvol. Wat deed ik fout?

a)      “Light”voeding uit de dierenwinkels zijn uitsluitend ontwikkeld om niet bij te komen. Ze zijn niet in staat een kat te doen afvallen. Daarvoor heb je speciaal voeder nodig dat enkel via de dierenarts te verkrijgen is.

b)      Een gemiddelde Europese korthaar weegt 3,5 tot 4 kg. Het overschatten van de kat zijn ideaal gewicht is één van de redenen dat een vermageringsdieet faalt.

c)      Het volume eten dat een kat krijgt, is zeer weinig omdat het een klein dier is. Daarom moet de hoeveelheid afgewogen worden met een weegschaal. Met een maatbeker gebeuren teveel meetfouten.

4)      Ik geef mijn kat niet veel eten.

Waar of fout? “Niet veel” is zeer relatief. Een “klein voederbakje” kan veel calorieën bevatten. Een kat die weinig actief is, heeft bovendien slechts weinig energie nodig.

5)      Sinds mijn kat aan zijn dieet bezig is, is hij overactief.

Obese poezen zijn meestal weinig actief en worden “rustige poezen” genoemd. Ze komen meestal enkel recht om te gaan eten en naar de kattenbak te gaan. Ze spelen weinig en vragen weinig aandacht van de eigenaars. Een gezonde kat op ideaal gewicht slaapt ook veel (tot 16h per dag), maar speelt ook, vraagt aandacht en gaat meestal het liefst slapen op de krant die jij net aan het lezen bent. Het is moeilijk om hun aanwezigheid te vergeten. Naarmate de obese kat gewicht verliest, gaat ze haar normale activiteit terug krijgen.  Deze verandering is prefect normaal en zelfs gewenst, hoewel het in het begin wel even wennen is.

6)      Mijn kat wordt door de buren gevoed. Wat moet ik doen?

Je moet eerst uitmaken of je buur alle katten uit de buurt eten geeft, of enkel zijn eigen katten buiten voedert. In het laatste geval kan je je buur gewoon vragen of hij zijn katten binnen eten wil geven. In het eerste geval gaat het eveneens om mensen die erg begaan zijn met de gezondheid van katten en kan je je buur uitleggen wat de medische gevolgen van obesitas inhoudt voor jouw kat zodat hij weet hoe belangrijk het dieet is voor de poes. Meestal zal de buur er begrip voor opbrengen, zoniet, zit er niets anders op dan jouw kat tijdens zijn dieet in huis te houden. 

7)      Ik heb meerdere katten. Hoe kan ik één kat op dieet zetten?

Alle katten op het dieetvoer zetten en blijven ad libitum eten geven, heeft geen zin. Er zijn steeds katten die agressiever zijn naar eten toe en meer zullen eten dan de andere. Je moet de poezen individueel voederen.

Individueel voederen kan op volgende manieren:

a)      Voed de katten in aparte ruimtes.

b)      Voed de katten in dezelfde ruimte maar houd ten allen tijde toezicht.

c)      Voed de katten op verschillende tijdstippen.

d)      Zet het voeder dat bestemd is voor de gezonde katten op een hoog tablet waar de zware kat niet aankan omdat die niet hoog genoeg meer kan springen of klimmen.

e)      Voor de klussers: plaats de voeding voor de gezonde katten in een sterke doos en maak er een kleine opening in waar alleen magere poezen doorkunnen.

8)      Hoe verhoog ik de activiteit van mijn kat?

Het doel is om gradueel de activiteit van de kat te verhogen. Het type van activiteit verschilt van poes tot poes. Start met twee tot drie korte sessies spelactiviteit elke dag. Dit zal niet belastend zijn als eigenaar en het laat de kat wennen aan de beweging. Eens een regelmatig ritme van activiteit bereikt wordt, kan de frequentie en de intensiteit van de sessies verhoogd worden.

Katten vinden speeltjes aan een koordje heel leuk. Maar ook opgerold papier en alluminiumfolie vinden poezen super. Voedsel is ook een zeer goede motivator (denk eraan dat je nooit zijn dagdosis aan voeding overschrijdt): voedselballen, verstoppen van voedsel,… Een lichtpen tegen de muur laten schijnen vinden de meeste katten ook de moeite waard om te (proberen) vangen. Veel katten gebruiken de krabpaal niet enkel om de nagels te scherpen maar ook als “home trainer”.

Veel succes met het dieet!!!